Kuidas ma migreenidele vaatama trenni teen

blog > avatud post

Ütlen kohe, et see on esimene postitus, mis ei sisalda mitte ühtegi treeningnõuannet. Jagan teiega puhtalt oma kogemust. Teinekord on kõige suurem abi hoopis sellest, kui mõistad, et ka mõnel teisel võib olla samasugune probleem.

Mul algasid ca 3 aastat tagasi tugevad ja sagedased peavaluhood, mille põhjust on üsna raske selgeks teha. Nagu kõigega siin maailmas, on ka siin ilmselt tegemist mitme asja koosmõjuga. Ise arvan, et rolli mängib pingeline töö, vähe puhkust ja istuv eluviis.


Minu arvates põhjustavad migreeni peamiselt pingeline töö, vähe puhkust ja istuv eluviis.

Valuhood viisid mind loomulikult neuroloogi kabinetti. Diagnoos käes, tuli hakata igapäevaselt ravimeid manustama, mida teen muide tänaseni. Eks ta käib hooti. Pingelisemal ajal on valusid rohkem ja rahulikumal ajal vähem ehk siin on olemas täielik korrelatsioon stressi ja migreenihoogude vahel.

Miks ma sellest üldse räägin ja kuidas see treeninguid puudutab? Aga sellepärast, et mul võib olla käsil ükskõik kui lahe ja arukalt ülesehitatud treeningplaan, kuid ma ei suuda seda jälgida, sest migreeni hoo korral on voodist lausa võimatu püsti saada, ammugi mõte trennist ajab oksele.

See oli ka üks põhjus, miks otsustasin hakata treeningalaselt iseennast täiendama. Läbi selle oskan tunnetada paremini oma enda organismi ja samas aidata ka teisi, kellel samuti mõni tervisemure. Migreeniga saab endiselt väga hästi treenida. Lihtsalt see eeldab veidi rohkem teadmisi (nt kui päeval A ei ole võimalik peavalu tõttu treenida, siis tuleb treening teha päeval B ja päeval C näiteks puhata).


See oli ka üks põhjus, miks otsustasin hakata treeningalaselt iseennast täiendama. Tänu migreenidele oskan tunnetada paremini oma enda organismi ja samas aidata ka teisi.

Kuna sagedased peavalud on mul kestnud juba aastaid, oskan ära tunnetada ja ette näha, millal need võiksid võimust võtta. Tänu sellele olen enda peal katsetanud erinevaid tehnikaid. Neist kõige efektiivsemad on:

  • Keskendan oma tähelepanu korraga vaid ühele asjale, proovin mitte multitaskida
  • Mõtlen esmalt endale ja siis oma tööle – ei ole võimalik luua tööandjale väärtust, kui ise puhanud ja värske ei ole
  • Kui olen kimpus peavaludega, teen 3 x nädalas kaelaharjutusi, sest tihti tuleb peavalu kangetest kaelalihastest. Kui vajad ka harjutuste osas abi, kirjuta mulle julgelt
  • Kui olen pinges, teen lõdvestavaid hingamisharjutusi ja meditatsiooni (suurepärane äpp, mida mina kasutan on Headspace)
  • Teen joogat või BodyBalance treeninguid. Need arendavad ja lõdevastavad üheaegselt kõiki süvalihaseid, sh. kaelalihaseid. Lisaks annavad need treeningud head energiat. Ma proovin käia laupäeviti Tartu MyFitnessis Brigitta Varuli trennis, kes on suurepärane treener!
  • Joon rohkem vett ja väldin kohvi, kuigi ma olen heasmõttes täielik suurepärase kohvi austaja ja sõltlane. Naudin kohvi neil päevil kui mu pea ei valuta

Kui ka sul on mõni hea nõuanne, siis kommenteeri Facebookis kindlasti!

Vaata kuidas saaksin sind aidata