Ärevus trenni tegemise ees - kuidas olla võitja?

blog > avatud post
Reading Time: 2 minutes

Kui paljude jaoks on treening lõõgastav tegevus, siis leidub neid, kelle jaoks tundub ainuüksi mõte trenni minekust hirmuäratav. Sel juhul tõlgendab meie mõistus trenni kui ohtliku tegevust ja ärevuse tase tõuseb. Kas ärevushäirega inimesed peaksid sellegipoolest treenima?

Vastus on loomulikult jah. Ärevuse põhjuseid on lugematul hulgal ja iga teemaga tegelevad vastava valdkonna spetsialistid. Seetõttu pööran selles postituses tähelepanu just ärevusele trennitegemise ees

Peamised ärevuse põhjused trennitegemise ees

Ärevushoo (sh paanikahoo) fundamentaalseks põhjuseks on surmahirm. Ärevushoo ja paanikahoo ajal asub meie keha “põgene või võitle” valmisolekusse. Tõuseb adrenaliin, vererõhk, kiireneb südamelöögisagedus ja lihased tõmbuvad pingesse. Ärevuse kolm peamist sundmõtet trenniga seoses on:

  • Hirm infarkti, insuldi või mõne muu terviserikke ees
  • Hirm olla kaastreenijate seas mitteaktsepteeritud (näiteks välimuse põhjal) – siia alla kuulub näiteks ülekaalulisus, alakaalulisus, vähene lihasmass jne.
  • Hirm trenniga mitte hakkama saamise ees – arvamus, et meie kehaline vorm on nii vilets, et trenn tundub ületamatuna

 
Ärevushoo (sh paanikahoo) fundamentaalseks põhjuseks on surmahirm.

Kuidas saada ärevus kontrolli alla

Kui oled keskmiselt ärevam inimene, tuleks luua trennipäevadel selge päevakava. Maga eelmisel ööl vähemalt 7 tundi, veendu et päevased toidukorrad on olnud korrapärased ja jäta tööpäeva jooksul ja järgselt endale piisavalt hingetõmbepause. Kindlasti ei ole äreval inimesel hea mõte hüpata pingeliselt koosolekult otse treeningsaali.

Sellisel moel oled elimineerinud endast sõltuvad põhjused, et ärevushoog ei hiiliks trennieelselt või -ajal ligi. 

Pööra hirm ümber kasuks

Võib-olla on su peas sundmõtted sellest, et trenni käigus võib sind tabada mõni ootamatu terviserike (näteks infarkt, insult või minestamine). Tihti tundub südamelöögisageduse tõstmine hirmuäratav ja mõistus tõlgendab kõrge pulss = infarkt.

Tegelikult on trenni käigus pulsi tõusmisel lugematul hulgal plusse. Paraneb verevarustus, süda suudab kauem ja suurema koguse hapnikurikast verd meie kehasse toimetada. Kiireneb ja tõhustub ainevahetus. Ja veel – kõrgema pulsitsooniga on paanikahoo tekkimine vähetõenäoline. 

Inimesed austavad, mitte ei kritiseeri sind

Kui tunned, et oled nahavärvi, soo või välimuse põhjal inimeste silmis mitte-aktsepteeritud, siis tegelikkus on vastupidi. Iga inimene on tulnud spordisaali end muutma. Ka need kõige edevamad, keda näed poseerimas ja pildistamas, ei ole alati endaga rahul. 

Olgu lähtepunkt milline tahes, kõige tähtsam on esimene samm tervislikuma mina suunas. Ei ole olemas staadiumit või skaalat, millisest piirist alates tundub enda tervise ja kehakaalu kontrolli alla viimine tulutu ettevõtmisena. Spordiinimesed austavad teisi treenijaid väga.

Sa saad päriselt ka hakkama

Oled langetanud elu ühe parima otsuse ja soovid alustada regulaarsete treeningutega. Kui oled oma peegelpildist võitu saanud, kerkib esile järgmine takistus – kuidas ma spordisaalis hakkama saan. Mis saab siis, kui teen midagi valesti või tagatipuks lõhun hoopis midagi ära?

Siinkohal julgustan sind võtma ühendust sulle sobiva treeneriga. Treeneri kõige suurem rõõm seisneb selles, kui ta saab klienti suunata tervema elu suunas. Ära karda küsida, sest rumalaid küsimusi ei ole olemas. 

Vaata kuidas saaksin sind aidata