Harjutused peavad sulle meeldima

blog > avatud post
Reading Time: 2 minutes

Olen tihti kuulnud peamiselt treeneritelt aga ka harrastajatelt erinevaid mõtteid harjutuste vajalikkuse ja kasuteguri osas. Mõned neist kõlavad järgmiselt: „kui sa kükki ei tee, siis sa ei kasva“, „jõutõmme on A ja O“, „lamades surumine kangiga on parim ülakeha harjutus“.

Nimetatud baasharjutused on kahtlemata ühed efektiivseimad ja haaravad korraga töösse erinevaid lihasgruppe ja suurel hulgal lihaseid. Rahustuseks võin aga etteruttavalt öelda, et kui mõni neist harjutustest sulle ei sobi või ei meeldi, pole probleemi, sest igale harjutusele on olemas sobivaid alternatiive.

Selleks, et baasharjutustest kasu lõigata, tuleb neid sooritada korrektse tehnikaga. Algaja võiks kindlasti sooritada harjutusi umbes 70-80% intensiivsusega ehk igas seerias võiks jääda selgelt 2-3 kordust varuks. Küki ja jõutõmbe puhul ei saa me üle ega ümber suurenenud vigastusriskist, sestap ei ole need harjutused parimad treeningutega alustajale.

Tervisesportlane, kelle peamiseks eesmärgiks ei ole suur lihasmassi kasv, ei pea ilmtingimata jõutõstmise kuldse kolmiku harjutusi (lamades surumine, kükk ja jõutõmme) sooritama. Pigem võiks treeningplaan sisaldada harjutusi, mille vigastusrisk on väiksem, sest tervisesportlase peamine eesmärk on pidev ja pikaaegne tervist parandav või säilitav treeningprotsess ja sellest saadav heaolutunne.


tervisesportlase peamine eesmärk on pikaaegne tervist parandav või säilitav treeningprotsess ja saadav heaolutunne.

Harjutused, mida sa nädalast nädalasse sooritad, peavad sulle meeldima. Tean, et siinkohal jagunevad treenerid kahte leeri. Ühed ütlevad, et arenguks on vaja teha harjutusi (ja süüa ka toite!), mis sulle ei meeldi, kuid on vajalikud. Mina olen aga teises leeris ja seisukohal, et treeningu motivatsiooni nurgakivi on meeldivus. Mida õnnelikumana end treenides tunned, seda suurema tõenäosusega lähed ülehomme taas trenni.


treeningu motivatsiooni nurgakivi on meeldivus. Mida õnnelikumana end treenides tunned, seda suurema tõenäosusega lähed ülehomme taas trenni

Kui sinu treeningkava sisaldab harjutusi, mida sa sisimas võib-olla vihkad (mina näiteks vihkan väljaasteid), siis vägagi tõenäoliselt ei taha sa trenni minna. Mõned inimesed ei julge oma treenerile öelda, et üks või teine harjutus neile ei sobi või ei meeldi. Siinkohal julgustan kõiki treenerile tagasisidet andma. Kui treener on pädev, asendab ta mittesobiva harjutuse sobiva vastu ja sinu treeningud muutuvad taas motiveerivaks.

Selleks, et koostada treeningplaan harjutustest, mis sind arendavad, sulle meeldivad ning sobivad, on vaja teadlikkust. Treeningplaani koostamise juures on kõige tähtsam, et plaan hõlmaks kogu keha ehk nädala jooksul oleks töösse kaasatud kõik lihasgrupid.

Vajad abi treeningplaani koostamisel? Võta minuga julgelt ühendust!

Vaata kuidas saaksin sind aidata