Kuidas treeningutes järjepidevus saavutada

blog > avatud post
Reading Time: 2 minutes

Usun et sinu tutvusringkonnas leidub inimesi, kes alustavad suure hurraa-tundega treenimist ja mõne nädala möödudes leiavad nad end taas kodus diivanil telekat vaatamas. Võib-olla tunned kedagi ära, aga võib-olla võitled ise sama probleemiga?

Miks suure hooga alustamine viib treeningute katkemiseni? Üldjuhul on sellel kaks võtmepõhjust:

  1. inimesel puuduvad treeningalased teadmised ja keha satub pärast paari treeningut stressi
  2. hirmsa hooga startinud inimene ei huvitu valitud spordialast

Vaatleme neid kahte põhjust veidi lähemalt. Arvatakse, et kui midagi teha, siis juba täiega. Treeningutega (taas)alustajale piisab 2-3 madalama intensiivsusega treeningust nädalas. Rohkem polegi soovitatav, sest keha ei taastu koormusest lihtsalt ära. Tihti alustaja tapab end ära treeningkordadega või treeningu intensiivsusega.


Treeningutega (taas)alustajale piisab 2-3 madalama intensiivsusega treeningust nädalas. Rohkem polegi soovitatav, sest keha ei taastu koormusest lihtsalt ära.

Toon lihtsa näite. Anne pole sportinud juba 3 aastat. Ta on lapsega kodune ja otsustab alustada bodypump’i treeningutega, sest on kuulnud sõbranna Triinult, et see on lahe ja sport on tervislik. Niisiis läheb Anne sõbrannaga trenni. Taolistes rühmatreeningutes ei arvesta treener üldjuhul inimeste sportliku taustaga ja algaja jaoks käib see koormus selgelt üle jõu. Tulemuseks on nädal aega valutavad lihased ja süda on saanud tund aega kõrge pulsiga treenides korraliku „laksu“. Loomulikult on pärast seda veremaitse suus ja trennisaali meelsasti oma jalga lähikuudel ei tõstaks. Tsükkel kordub ja Anne avastab kuue pärast, et taas on õige aeg alustada treeningutega ja registreerib end crossfit’i. :O

Teine põhjus peitub tihti selles, et inimene lihtsalt ei huvitu valitud spordialast. Toon jällegi näite. Mart otsustab põhikooli pinginaabri ja jõusaalihundi Jaaguga koos kangisaalis käima hakata. Ikka selleks, et enamik käivad ja Instagram vohab fitness-piltidest. Käib kuu aega ära, kuid parema meelega teeks kõike muud kui läheks trenni. Sõber Jaak seevastu on pidevalt ülimotiveeritud. Mardi tulemustel seevastu pole väga vigagi.

Mida soovitada Mardile? Proovigu teisi alasid. Kõigi jaoks ei peagi olema jõusaal see õige spordiala. Üks armastab mängida korvpalli, teine sikutada kangi ja kolmas vabas õhus joosta. Mida enam alasid oma elu jooksul proovid, seda tõenäolisem on, et leiad enda jaoks õige.


Mida enam alasid oma elu jooksul proovid, seda tõenäolisem on, et leiad enda jaoks õige.

Aga mis siis kui sa jälestad sporditegemist täielikult? Sa tead ja olen niikuinii kuulnud, et sport on kasulik, annab võhma või tugevaid lihaseid, aga spordil on ka teine veidi vähem kajastust saanud külg. Sporti tehes areneb sinu aju otsmikusagar. Mida arenenum on sinu otsmikusagar, seda noorem sa oled. Võib-olla ikkagi proovid mõnd ala ja leiad enda jaoks õige?

Vaata kuidas saaksin sind aidata